Main

Kik Vagyunk ?

 

Az alábbiakban egy rövid összefoglalót adunk tevékenységeinkről, ami esetünkben jóval több, mint a jógaórák tartása. A jógaoktatáson kívül ugyanis számos más dolgot is teszünk, amikkel szeretnénk hozzájárulni az emberek jól-létéhez. És talán vannak, akiket éppen ezek a tevékenységink szólítanak meg.


Kik vagyunk?

Kezdjük azzal, hogy kik vagyunk! Egy kiemelkedő jógairányzatot képviselünk, amit Satyananda Yoga-Bihar Yoga tradíciónak neveznek. E tradíció oktatási intézménye a Bihar School of Yoga, ami számunkra a jógikus tudás tiszta forrása.


A tradíció

Indiában, ahol jógaiskolák tízezrei vannak, mindössze négyet ismernek el hivatalosan eredeti jógaforrásaként, és ezek egyike a BSY. Indiában a legnagyobb tisztelet övezi ezt az iskolát, ahol a jógát eredeti módon lehet tanulni, gurukul környezetben. A gurukul azt jelenti, hogy valamennyi tanfolyamuk bentlakásos, melyek közül a legrövidebb is négy hónapos, és mindegyik a guru, avagy spirituális mester jelenlétében és irányításával zajlik. Itt nem pusztán jógamódszereket tanítanak, hanem a résztvevők a szó legteljesebb értelmében élik a jógát. Ezért azok, akik itt végeznek, mély megértést és tapasztalatot szereznek a jóga céljáról és eszközeiről és önmagukról.


Élő mester

A Satyananda Yoga egyik legnagyobb előnye a spirituális mester jelenléte. A guru szükségességéről a jóga ősi iratai állítják, hogy a tanítvány csak egy bizonyos pontig tud eljutni a maga erejéből, utána azonban olyan akadályokkal találkozhat, melyek leküzdéséhez vezetőre van szüksége. Ez ma is érvényes, és a jógában ez a vezető a guru.  A tradíció jelentősége a folytonosságban rejlik, és a mester képviseli ezt a folytonosságot. Ő nem egyszerű jógatanár, hanem egy olyan guru-tanítvány láncolat jelenleg élő tagja, aki rendelkezik a teljes eredeti tudással. Ez pedig számunkra gyakorlóknak és jógatanároknak biztosítja, hogy az eredeti rendszert és technikákat tanuljuk, nem pedig a múlékony divatot követjük.


A világ első jógaegyeteme

Ugyancsak e tradícióhoz kapcsolódik a világ első jógaegyeteme, a Bihar Yoga Bharati is. Sokáig ez volt az egyetlen olyan államilag elismert egyetem a világon, ahol tudományos fokozatot lehetett szerezni jógapszichológia, jógafilozófia és alkalmazott jóga tudományok területein. Ezt az úttörő példát később néhány más jógaiskola is követte.


Oktatóképzés

A Satyananda Yoga tradíciónak része egy minden földrészre kiterjedő akadémia hálózat, ahol a legmagasabb szinten lehet tanulni a jógát, és ha valaki jógatanár szeretne lenni nálunk, annak minimum 4 évet kell tanulnia és gyakorolnia ebben a rendszerben.


Gigantikus hozzájárulás

Jól érzékelteti e tradíció hatalmas hozzájárulását a modernkori jógához az általa kiadott könyvek és publikációk száma. A BSY több mint 300 könyvet és 250 CD-t és DVD-t adott ki az elmúlt 50 évben a jóga minden területéről. Ezeken kívül, az iskola alapítójának, Swami Satyananda Saraswatinak köszönhetünk számos olyan módszert, mint a jóga nidrá relaxáció, az antar mouna meditáció, a sankhapraksálana tisztítógyakorlat leírása, az ászanák és pránájámák, a pratjáhára és dháraná gyakorlatok osztályozása, vagy a krijá jóga gyakorlataink legelső nyilvános leírása, melyeket világszerte számos jógaiskola átvett és azóta is tanít.


Célunk

Ezt a jógatradíciót kezdtük el képviselni tizennégy évvel ezelőtt idehaza azzal a céllal, hogy a jógán keresztül segítsünk az embereknek. Nem üzleti vállalkozásként vagy anyagi haszonért kezdtünk jógát tanítani, hanem azért, hogy minél több emberhez eljuttassuk az eredeti jógát, aminek célja a boldogság elérése. Mindannyian boldogok szeretnénk lenni, de sokszor nem tudjuk, hogyan, mert nincsenek hozzá eszközeink. A jóga ezeket adja meg számunkra. Jól használható, egyszerű eszközöket a testi, mentális és érzelmi egészségért, és ezeken keresztül esélyt, hogy boldog és jobb minőségű életet éljünk.


A jógikus tudás

A jóga vidját, vagyis a jógikus tudást több csatornán keresztül adjuk át. Budapesti központunkban rendszeres jógaórákat tartunk. Nyugdíjasok számára több helyen adunk kedvezményes vagy ingyenes órákat. Szemináriumokat, előadásokat és workshopokat is tartunk különböző jógatémákban, mint meditáció, relaxáció, ászanák, pránájámák. Van egy világszínvonalú egészségmenedzsment sorozatunk is, ahol átfogó szemléletet tanítunk különböző betegségek, mint cukorbetegség, magas vérnyomás, alvászavar, emésztési rendellenességek, megfázás, stb. kezelésére. A hangsúlyt a jógikus életmódra helyezzük. Egyedülálló jóga életmód kurzus sorozatunknak az a célja hogy az emberek megtapasztalják, hogy a saját életükért ők a felelősek, és ők azok, akik kis odafigyeléssel tenni tudnak önmagukért.


Ingyenes újság

A Satyananda Yoga Újság az egyik legrégebbi projektünk. Idén már a tizenötödik éve adjuk ki minden hónapban. Egy nagy és folyamatosan bővülő önkéntes csapat dolgozik ezért havonta, akik fordítanak, lektorálnak és szerkesztenek. A jóga terjesztésének e kiemelkedő hazai orgánumán keresztül havonta sok ezer olvasóhoz jutnak a jógik inspiráló tanításai.


BSY könyvek magyar nyelven

A Bihar School of Yoga könyveit a világ minden részén keresik, mert hitelesek és eredetiek. Ezek közül kiadtuk a világ legkeresettebb jógakönyvét, az Ászana, Pránájáma, Mudrá és Bandhát, valamint az egyik legismertebb Satyananda Yoga technikáról szóló könyvet, a Jóga Nidrát. Jelenleg több könyv kiadásán dolgozunk.


Jóga nidrá relaxáció magyarul

Ez a jóga pratjáhára gyakorlat csodaszer lehet a mai kor embere számára. Megelőzhető és kezelhető vele számos pszichoszomatikus betegség, és oldja a fizikai, mentális és érzelmi stresszből eredő feszültségeket. A gyakorlatot ma már sok ezren gyakorolják Magyarországon is az általunk kiadott CD-nek köszönhetően.


Szolgálat

Munkánk fontos része a rászorulók támogatása.  Ingyenesen tanítunk betegeket, kórházakban orvosokat és ápolókat, iskolákban tanárokat és tanulókat. Terjesztjük a jóga módszereit a sportban és az oktatásban. Ezeken kívül foglalkozunk szegények és elesettek támogatásával.


Önkéntesség

Számunkra az egyik legjobb dolog, hogy szuper embereket ismerünk meg a munkánk során. Rengeteg jószívű, nagyvonalú, segítőkész és tehetséges ember csatlakozik hozzánk önkéntesként, és segítenek a programjainkon, az újság és könyvkiadásban, a jótékonyságban és az ásramban. Bárkit szívesen látunk, aki szeretne segíteni valamelyik projektünkben.


Magyar Jóga Társulás

2006-ban vettünk egy nagy és gyönyörű területet közel a Balatonhoz, és azóta fejlesztjük a bentlakásos központot, amit jóga-ásramnak nevezünk. Az ásram nem más, mint munkahely, ahol kemény munka folyik. A jóga-ásramban ez a kemény munka többrétű: külső, fizikai munka, és belső, önmagunk jobbításáért, változtatásáért végzett munka. Ez a központ megszentelt hely; Swami Niranjanananda Saraswati 2008-ban áldotta meg a területet, és azt a feladatot adta számunkra, hogy fejlesszük a tradicionális jóga egyik fontos központjává. Azóta itt tartjuk a jógatáborainkat és elvonulásainkat, ami hatalmas előny, mert a saját helyünkön vagyunk, és nem kell aggódnunk a tisztaság vagy az étel minősége miatt. Az elmúlt években a világ 15 országából jöttek résztvevők a Magyar Jóga Társulásba.


Lehetőség kapcsolódásra

Ha valakinek megtetszik az, amit csinálunk, és úgy érzi, ő is részt venne valamelyik projektünkben, szívesen látjuk magunk között akár gyakorlóként, önkéntesként vagy támogatóként.


Hari Óm Tat Szat