Main

A Satyananda Yoga Tradíció

Swami Sivananda Saraswati

 

Swami SivanandaSwami Sivananda Saraswati Pattamadaiban, Tamil Náduban született 1887-ben. Miután Malajában dolgozott orvosként, feladta munkáját, hogy megtalálja a guruját a Himalája lábainál. Risikés szent völgyében telepedett le, ahol 1924-ben Dasnámi szannjásza beavatást kapott Swami Vishwananda Saraswatitól.
A következő években könyvek és cikkek százait írta a jógáról és spiritualitásról, hogy fenntartsa és bevezesse a jógikus értékeket a közgondolkodásba. A hangsúlyt arra helyezte, hogy letörje a gátakat, melyek elválasztották a rászorulókat a tanításoktól, melyek segíthettek rajtuk bármilyen formában, akár a jóga használata egészségi célokért, az elme békéjéért vagy spirituális kereséséért.
Ez az ideológia továbbra is irányítja az ő irányvonala Satyananda ágának munkáját. Ezért Indiát járva mindenütt a jóga gyakorlására és isteni életvitelre inspirálta az embereket. 1936-ban Risikésben létrehozta a Divine Life Soceity-t, 1945-ben a Sivananda Ayurvedic Pharmacy-t, 1948-ban a Yoga Vedanta Forest Academy-t és 1957-ben a Sivananda Eye Hospitalt, és 1963 július 14-én elérte a Mahá Szamádhit.
Korának fő spirituális csatornájaként Sri Swami Sivananda Saraswati keresők, tanítványok és aspiránsok ezreit vezette világszerte.

 


Paramahamsa Satyananda Saraswati

Swami Satyananda Paramahamsa Satyananda Saraswati Almórában, Uttar Pradésben született 1923-ban. 1943-ban találkozott Swami Sivánandával Risikéshben, aki Dasnámi szannjászának avatta őt.
1955-ben hagyta el guruja asramját, hogy vándorló gyógyítóként éljen. 1963-ban megalapította az International Yoga Fellowship elnevezésű egyesületet, majd 1964-ben a Bihar School of Yoga-t.
Az ezt követő húsz esztendőben Paramahamsa Satyananda Saraswati a világot járva a jógikus életmódot és a jóga módszereit hirdette, és több mint 80 könyvet írt. 1987-ben létrehozta a Sivananda Math elnevezésű jótékonysági intézményt, amely a vidék fejlesztését hivatott elősegíteni.
Ugyanebben az évben alapította meg a Yoga Research Foundation alapítványt, amely jógával kapcsolatos tudományos kutatásokat szervez, támogat. 1988-ban visszavonult, felvette a ksetra szannjászát.
..tovább Sri Swami Satyananda Satyananda életrajzához

 


Swami Niranjanananda Saraswati

Swami Niranjananda Swami Niranjanananda Saraswati Rajnandgaonban (Chhattisgarh) született 1960-ban. A guruja, Swami Satyananda Saraswati által vezetve születésétől kezdve, négy éves korában a Bihar School of Yoga-ba ment, hogy gurujával éljen, ahol jóga nidrán kersztül kapott képzést a jógikus és spirituális tudományokból.

1971-ben beavatást kapott a Dasnámi szannjásza tradícióba, és ezt követően tizenegy éven át a tengerentúlon élt, mesteri szintre fejlesztve számos képességet, megértést szerezve a különböző kultúrákról, és segítve Satyananda Yoga ásramok és központok megalapítását Európában, Ausztráliában, Észak és Dél-Amerikában.
Guruja utasítására 1983-ban visszatért Indiába, hogy a Ganga Darshanból irányítsa a Bihar School of Yoga, a Sivananda Math és a Yoga Research Foundation tevékenységeit. 1990-ben paramahamsza szannjászinná avatták, majd 1995-ben kinevezték Swami Satyananda Saraswati spirituális utódául. 1994-ben Mungerben megalapította a Bihar Yoga Bharatit, a világ első jógaegyetemét, és 2000-ben a Yoga Publication Trustot. Szintén ő indította el a Bal Yoga Mitra Mandal-t, a gyerekek jógaszervezetét 1995-ben.
A mungeri tevékenységek vezetése mellett intenzíven utazott az egész világban, hogy útmutatást adjon a keresőknek, amikor 2009-ben utasítást kapott, hogy kezdje meg a szannjásza életének újabb fázisát.

Számos klasszikus könyv szerzője a jóga, a tantra és az upanisadok témájában. Swami Niranjan a bölcsesség bűvös forrása a jógikus filozófia, gyakorlat és életmód valamennyi aspektusában. Szakértelemmel ötvözi a tradíciót a modernitással, és tovább folytatja guruja küldetésének táplálását és terjesztését mungeri bázisáról.

 


Swami Satyasangananda Saraswati

Swami SatsangiSwami Satyasangananda Saraswati népszerű nevén Swami Satsangi, 1953-ban született egy Csandernagóré nevű kisvárosban, Nyugat-Bengálban, Indiában. Habár gyermekkorától kezdve teljesen modern oktatásban és nevelésben részesült, mégis a visszavonultság hagyományos élete és a szannjásza mellet döntött, miután nagyon fiatalon sorozatos belső ébredéseket élt át, amelyek gurujához, Swami Satyananda Saraswatihoz vezették.

1982. július 6-án beavatást nyert a szannjásza Dasnami tradíciójába a mungéri Ganga Darshanban. Ezután kiterjedt és megszakítás nélküli utazásokon kisérte Swami Satyanandát az indiai és külföldi körútjain, amelyek során bámulatos felfedezésekre tett szert, és amik hozzájárultak ahhoz, hogy olyan tudóssá fejlődjön, aki nemcsak a jóga és a tantrikus hagyományok területén bír szellemi éleslátással, hanem a modern tudományokban és filozófiákban is.

Swami Satsangi egy igazán inspiráló tanár és tehetséges szerző, aki a jóga és tantra jelentős szövegeinek írója. Főbb művei: a Srí Vígjana Bhairava Tantra; The Ascent (A felemelkedés), a Karma Sannyasa, a Light on the Guru and Disciple Relationship (A guru és tanítvány kapcsolatának megvilágítása) és a legutóbbi, a The Descent (A leszállás), ami Adi Guru Shankaracharyának az isteni gyönyörről írt híres verséhez, a Srí Saundarya Laharihoz írott kommentár.
Az egyik leglelkesebb fogadtatásnak örvendő könyve a Tattwa Shuddhi: a belső tisztulás tantrikus tudománya egy alapvető gyakorlatot vázol fel, amelyet ő maga fejlesztett ki és mutatott be. Az a képessége, hogy érthetően és világosan ír a jóga, a tantra és a védikus szövegek ősi tanításairól, és ezeket mai megvilágításba helyezi, ideális tanárrá teszi Swami Satsangit ahhoz, hogy guruja bölcsességét tovább adja.